Як відомо, чистота – запорука не лише здоров’я, але іноді і питання репутації – в даному випадку мова йде про ресторанний текстиль, який, природньо, необхідно утримувати в чистоті і порядку, відповідно – прати і прасувати. Як вирішити це питання, на що варто звертати увагу при виборі способу підтримки чистоти текстилю ми й вирішили з’ясувати.

Специфіка прання ресторанної білизни в тому, що великий відсоток білизни сильної ступеня забруднення з плямами жиру, кетчупів, вина тощо, обсяги прання можуть бути досить великими, цикл прання такої білизни до 1,5 годин, до того ж стирається ресторанний текстиль щодня і ресторатори вимагають високого якість прання. Тому довіряти прати свою білизну – банкетні скатертини, серветки, фуршетні спідниці, мулетони і наперони, а також уніформу персоналу, в основному забруднюючими жирними соусами і приправами, звичайно ж краще професіоналам, які мають якісне сучасне обладнання і хороші миючі засоби, що теж важливо. Однак, як і де буде стиратися столова білизна, звичайно ж, вирішувати рестораторові. Є два варіанти: боле економний і в чомусь навіть більш зручний варіант – обладнати власну міні – пральню, особливо це стосується невеликих закладів або заміських комплексів. Другий спосіб – користуватися послугами професійної пральні-хімчистки, але тоді варто враховувати ряд нюансів, серед яких найбільш важливими критеріями є обладнання, що використовується в пральні, і миючі засоби, а також рівень сервісу, що включає з себе і швидкість виконання замовлення, та якість прання, і доставку тощо. Не на останньому місці стоїть і ціна таких послуг.

Професійне обладнання для прання: особливості

Процес обробки білизни в пральні включає в себе такі етапи: сортування брудної білизни за фасоном/щільності і за ступенем забруднення, власне прання, сушіння і прасування (фінішна обробка), кожен з яких вимагає спеціального обладнання. Процес прання відбувається в пральних або прально-віджимні машинах, також бувають машини з частковим віджиманням або з відсутністю такої функції. Білизна після прання залишається вологою і перед прасуванням ії необхідно буде підсушувати.

Як правило, пральні машини розділяється залежно від енергоспоживання, віджимання, кількості оборотів в хвилину. Машини бувають з ручним керуванням (найпростіші моделі), з напівавтоматичним (операція задається за допомогою кнопок) і моделі з електронним програматором, в якому закладено певну кількість стандартних програм або можливість вільного програмування.

Головні відмінності промислових пральних (сушильних) машин від побутових такі: вони мають більший запас міцності (можуть працювати поспіль 8-20 годин) і термін служби промислових машин до 25 років. Також професійне пральне обладнання має короткий цикл прання, але він залежить від обраної програми: для бавовняної білизни (в 2-3 рази коротше циклу звичайної побутової машинки) – триває в середньому 40-60 хв., Для сильнозагрязненного білизни та білизни з великим відсотком плям жиру, крові – до 90 хв. Цикл також залежить від завантаження (машини меншого завантаження виконають більше число циклів). Для порівняння: у побутових машинах цикл прання середньозабруднених білизни (наприклад , постільної ) триває до 2 годин. Це пов’язано з тим, що в них для нагрівання використовується один нагрівальний елемент. У професійних машинах ТЕНів (нагрівальних елементів) кілька, і вони набагато більшої потужності. Тому за одну зміну, наприклад 8 годин, промислова пральна машина здійснить 10 циклів, а побутова тільки 4. Також важливо, що на побутові машини, використовувані в промислових цілях, гарантія виробника не поширюється, то гарантія на промислові машини надається: від 1 року повної гарантії (робота і деталі безкоштовно) до 2-3 років обмеженою гарантії (тільки деталі безкоштовно). Наявність мікропроцесора (який дозволяє створити необхідну кількість програм для білизни (насамперед, за ступенем забруднення) і використання професійних дозаторів миючих засобів дозволяють добитися значної економії пральні хімії, води та електроенергії. Є два варіанти мікропроцесорного управління: стандартний набір заводських програм – від 5 до 10 або повністю програмований мікропроцесор на 99 програм. Останній дозволяє створювати власні програми прання , враховуючи специфіку і ступінь забруднення білизни, ії склад. Продавці професійної хімії підберуть необхідні саме для вашої білизни програми прання.

Встановивши автоматичний дозатор миючих засобів, і запрограмувавши мікропроцесор на низку необхідних програм, власник пральні вирішує кілька важливих питань. Робота на такій машині не вимагає високої кваліфікації персоналу (потрібно лише натиснути потрібну кнопку); оптимізується процес використання хімії, а з нею – і ресурсів (води, електрики), і, нарешті, результат прання – «на відмінно» (за умови правильно підібраних програм прання з хімії). При використанні ж побутової машини доводиться задовольнятися набором програм, які не завжди відповідають вимогам пральні.

Промислові пральні машини, як правило, мають високий запас міцності, виконані з високоякісної нержавіючої сталі.
Що стосується сушильних машин, то тривалість циклу сушіння у промислових моделей в 1,5-2 рази коротше, ніж у побутових. Тривалість циклу сушіння залежить від вологості завантаженої білизни, від щільності тканини.

Фактори, що впливають на вибір оптимального прального обладнання для свого ресторану – це обсяги оброблюваного білизни, тип текстилю (прямий, фасонний, махровий) і швидкість обробки. Саме тому перевага буде у промислових моделей пральних машин, які розроблені з урахуванням великих навантажень, великих розмірів, мають велику продуктивність.

Вибираємо «правильне» обладнання

Промислові машини бувають різні. Які ж віддати перевагу для, наприклад, власної ресторанної пральні?
Техніка, яку ми маємо честь представляти на українському ринку, відповідає всім вимогам до сучасного прального обладнання. Це стосується продукції світових лідерів галузі: DANUBE (Франція), Airon і BRONGO (Італія), MAYTAG (США), ASKO (Швеція).

Корпус машин повинен бути виконаний з високоякісної нержавіючої сталі ( в ідеалі ) або покритий емаллю , а от внутрішній барабан тільки з нержавіючої сталі. Особливості установки залежать від конструкції машин – підресорених і непідресорених. Високошвидкісні підресорені машини (віджим 700-1000 об/хв) зазвичай встановлюються на рівну підлогу (немає необхідності в фундаменті і окремому кріпленні до нього). Низькошвидкісні машини (відтискання 400-500 об/хв) встановлюються на фундамент і кріпляться до нього. Вид нагрівання: для ресторанного асортименту білизни краще вибирати машини з електричним нагрівальним елементом. Програми прання ресторанної білизни, як правило, починаються з так званої «прання з замочуванням» при низькій температурі. Це дозволяє почати процес позбавлення від плям. Далі температура поступово підвищується. При пранні ресторанної білизни тільки на високих температурах плями «заварюються» і залишаються на білизні.

Швидкість віджиму. Низькошвидкісні машини дають білизна 70-80% залишкової вологості. При пранні ж у машинах c високошвидкісним віджиманням – до 1000 об/хв. – залишкова вологість білизни складе 50%, що скорочує цикл сушіння і дозволяє заощадити електроенергію. Білизна після прання в таких машинах можна , минаючи етап досушки, відразу відправляти на сушильно-прасувальний каток. Мікропроцесорне управління. Для прання ресторанної білизни переважно, звичайно, повністю програмований мікропроцесор. Він дозволяє створювати власні програми прання, враховуючи специфіку і ступінь забруднення білизни, його склад. Абсолютно всі моделі пральних машин DANUBE (Франція) мають вільно програмований мікропроцесор і можливість підключення дозаторів.

Широкий асортимент прального і хімчісточного обладнання від провідних світових виробників представляє на українському ринку компанія ЛОНДРІ ТРЕЙД. Французький виробник DANUBE INTERNATIONAL – визнаний одним з лідерів у цій галузі. Пральні, сушильні та прасувальні машини DANUBE незаперечних переваги: ??все від креслень до збірки і тестування техніки відбувається на заводах у Франції. Прасувальні катки GMP Commerciale (Італія) є одними з найпопулярніших в Європі, також компанії належить бренд Airon – промислові пральні та сушильні машини. Унікальні в своєму роді індустріальні пральні машини завантаженням від 100 до 360кг випускає BRONGO (Італія). Компанія ANGHINETTI/Camptel International – європейський виробник фінішного обладнання з бездоганною репутацією в галузі пропонує повний модельний ряд машин фінішної обробки одягу і білизни. Прасувальні преси, вакуумні прасувальні столи, пароманекени для верхнього одягу та брюк, парогенератори та ін ідеально задовольнять потреби хімчисток, пралень, а також невеликих ательє. Корпорація MAYTAG (США) – старійшина галузі: перша пральна машина була зібрана в 1907. Скандинавський виробник ASKO випускає техніку, відмінними рисами якої є практичність, економічність, зручність і довговічність. Професійні моделі пральних та сушильних машин ASKO розроблені спеціально для міні-пралень в ресторанах , готелях і т.д. Італійська компанія Firbimatic також дуже популярна на цьому ринку. Її продукція відрізняється премлемой цінами, які є результатом повної автоматизації і великих об’ємів виробництва. Асортимент хімчісточних і пральних машин дуже різноманітний – від моделей із завантаженням 10кг до промислових машин із завантаженням 260кг.

Завершальний етап: сушіння, прасування та спеціальне обладнання

Перед остаточним етапом – прасуванням – білизна зазвичай підсушують. Для цього зазвичай використовують сушильні машини, де білизна сушить гаряче повітря, що циркулює в обертовому барабані. На це може знадобитися близько півгодини-години (залежно від вологості завантаженої білизни і щільності тканини). Вимоги до хорошої сушильній машині: барабан з нержавіючої сталі, мікропроцесорне управління, що дозволяє контролювати час сушіння; безременной прямий привід мотора і реверс як система запобігання зминання речей; охолодження речей в кінці циклу сушіння. Все, що мається на сушильній машині додатково до перерахованого вище, особливої ??ролі не грає, хіба що підвищує вартість самої машини. Фінішна обробка білизни – це його прасування. Тут важливо враховувати нюанси.

Прасувальні машини підрозділяються на три типи. Прасувальні катки – це моделі жолобкового (мульдового) типу – в них обробляється тільки пряме нефасонное постільна, столова або банний білизну, яка розташовується на обертовому валу з пружною текстильної поверхнею. Прасування відбувається в процесі руху виробів уздовж нерухомого нагрівається металевого жолоба (мульди), притискатися до валу. Перед прасуванням на катках після віджимання білизни в центрифугах буде потрібно – його додаткова подсушка в сушильних барабанах. Сушильно-прасувальні катки (каландри) – більш ефективні і продуктивні – по суті це прасувальні катки з функцією сушіння, так як можуть прасувати білизну із залишковою вологістю 50%. У зону прасування білизна подається за допомогою транспортерної стрічки, виготовленої зі стійкого до високих температур матеріалу.

Порада від Лондрі Трейд: «Фасонне білизну або формений одяг в невеликих кількостях (до 100 одиниць за зміну) можна гладити на професійному прасувальному столі; продуктивність преса і пароманекени – близько 200 одиниць за зміну. Для спецодягу з натуральних тканин можна вибирати прості моделі професійних вакуумних прасувальних столів. Це моделі ANGHINETTI c парогенератором і парової праскою. Якщо це уніформа з сумішевих волокон чи з досить дорогих тканин, тоді модель столу повинна бути з піддувом, потрібна праска з тефлоновим підошвою. Більш складна і дорога комплектація тут ні до чого. Добре себе зарекомендували моделі EUROPA і De LUXE. Прес та пароманекен забезпечують високу швидкість обробки одягу, що актуально для великих ресторанно – готельних комплексів. На пресі зручно гладити брюки тощо, хоча пароманекен для штанів в ресторанній пральні недоречний. Куртки та подібні їм вироби краще обробляти за допомогою пароманекена, а остаточні штрихи можна додати на прасувальному столі. Що стосується прасування прямої білизни – це прасувальні катки. Прасувальний каток приймає білизна 25% залишкової вологості (тоді після прання в машині з віджиманням 1000 об/хв. його необхідно підсушити в сушильному барабане 15 -20 хв.). На сушильно – прасувальний каток (каландр) білизна подається 25% залишкової вологості, тобто відразу після прання в машині з віджиманням 1000 об/хв. Зверніть увагу, щоб вал каландра був з хромованої сталі – і якість прасування вище, і термін служби довше. Найбільші європейські виробники прасувальних катків і каландрів DANUBE (Франція) і GMP (Італія) випускають моделі, де вал (жолоб) хромовані. Для ресторанної білизни (особливо, якщо це льон) переважніше каландр, тому що при його використанні досягається виняткова якість прасування. Та й економляться гроші на купівлю зайвої сушильної машини.

Для прасування ресторанних серветок можна використовувати спеціальний прасувальний прес. Підійдуть моделі CAMPTEL – TEHNOMATIC або подібні до них. На ньому можна прасувати білизну, підкрохмаленим натуральним крохмалем. Це святая святих наших рестораторів. І переконати їх неможливо. Скільки фантазії можна проявити при сервіруванні столів! Ніде в Європі ви не побачите цього радянського раритету – хрусткі стоячі серветки в ресторані. Чому? Та тому що в промислових пралень у всьому світі використовуються синтетичні підкрохмалювачі, які легко віддаляються при подальшому пранні. Натуральний крохмаль неприпустимий при прасування білизни на ковзанках і каландрах.

РЕЗЮМЕ

Вартість послуг у комерційних пралень досить висока, крім того, варто враховувати ще й транспортні витрати, час, якість прання. Тому можна організувати власну пральню, правильно підібравши обладнання. Підбір обладнання здійснюється виходячи з кількості білизни, ступеня забрудненості складу білизни (бавовна, льон, сумішеві тканини тощо), виду нагрівання встаткування (електрика, пар, комбінований). Тому при виборі компанії-постачальника важливо, щоб вона мала свій сервісний відділ і на її складі завжди в наявності були необхідні запчастини. А якщо інженери компанії ще й регулярно проходять стажування на заводах-виробниках, то відмінне технічне обслуговування вам гарантовано.

За матеріалами журналу «Ресторатор».